Blog
 • 15
 • Απρίλιος
  2015

Επιλογή Αθλητικού Παπουτσιού

Γράφτηκε από τον  Χαρδαλούμπας Δημήτριος

Παπούτσια Αθλητικά

Φορώντας τον κατάλληλο αθλητικό παπούτσι για συγκεκριμένες αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να βελτιώσει την άνεση και τις επιδόσεις, και το σημαντικότερο, την πρόληψη των τραυματισμών. Ο Αθλητισμός μπορεί να προκαλέσει τεράστια πίεση στις κνήμες, τους αστραγάλους και τα πόδια. Το τρέξιμο και τα άλματα, για παράδειγμα, μπορούν να δημιουργήσουν μια δύναμη κρούσης μέσα στα πόδια που είναι τρεις έως πέντε φορές το σωματικό βάρος ενός ατόμου.

Τα αθλητικά παπούτσια στη σημερινή εποχή έχουν σχεδιαστεί για συγκεκριμένες δραστηριότητες. Εάν συμμετέχετε σε ένα μόνο άθλημα περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα, θα πρέπει να αγοράσετε ένα παπούτσι ειδικά σχεδιασμένο για το άθλημα. Αν είστε δραστηριοποιείστε σε πολλές διαφορετικές μορφές άσκησης κάθε εβδομάδα, ένα cross training shoe μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.

Συμβουλές για την εύρεση του σωστού αθλητικού παπουτσιού

 • Αν είστε δρομέας, πηγαίνετε σε ένα κατάστημα που ασχολείται με το συγκεκριμένο άθλημα, εάν είστε ένας παίκτης του τένις, αγοράστε τα παπούτσια σας σε ένα κατάστημα τένις. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, κάντε κάποια έρευνα πριν από την αγορά για να μάθετε τι είδος παπουτσιού είναι πλέον κατάλληλο για το αγαπημένο σας άθλημα.
 • Επειδή τα πόδια σας πρήζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, δοκιμάστε τα παπούτσια στο τέλος της ημέρας ή μετά από μια προπόνηση.
 • Για να εξασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή, φορέστε τον ίδιο τύπο κάλτσας που συνήθως φοράτε όταν συμμετέχετε στο άθλημα για το οποίο αγοράζετε τα παπούτσια.
 • Βεβαιωθείτε ότι το πίσω μέρος του παπουτσιού που συγκρατεί την πτέρνα στη θέση της , προσφέρει επαρκή σταθερότητα στην πτέρνα.
 • Θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα διάστημα 1/2 ίντσας μεταξύ του μακρύτερου δάχτυλου του ποδιού σας και της μύτης των παπουτσιών σας.
 • Η μπροστινή περιοχή του παπουτσιού (toe box) θα πρέπει να έχει αρκετό χώρο ώστε να μπορείτε να κουνάτε τα δάχτυλα των ποδιών σας. Τα δάχτυλα των ποδιών σας δεν πρέπει ποτέ να νιώθουν στριμωγμένα σε ένα αθλητικό παπούτσι.
 • Όταν δοκιμάζετε τα παπούτσια, περπατήστε σε διαφορετικές επιφάνειες (χαλί και σκληρό έδαφος για παράδειγμα) να είστε σίγουροι ότι είναι άνετα.
 • Δοκιμάστε τόσο το δεξί όσο και στην αριστερό παπούτσι για να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν. Επίσης, επιθεωρείστε τα παπούτσια σε μια επίπεδη επιφάνεια για να εξασφαλίσετε ότι είναι ευθεία και χωρίς ελαττώματα.
 • Βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια δεν ήταν στο ράφι για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο. Καθώς τα υλικά ενός αθλητικού παπουτσιού είναι σχεδιασμένα για να φιλοξενήσουν πολύ πίεση, η απορρόφηση των κραδασμών μπορεί να καταστεί λιγότερο αποτελεσματική με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και χωρίς τη χρήση.

Τύποι αθλητικών παπουτσιών

Παπούτσια Για Τρέξιμο

Μεγάλο μέρος της πρόσφατης έρευνας σε αθλητικά παπούτσια έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των παπούτσιων για τρέξιμο. Τα παπούτσια τρεξίματος ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες:

 • «Ουδέτερα" παπούτσια Cushioned σχεδιασμένα για τους δρομείς με υψηλή ποδική καμάρα ή άκαμπτα πόδια. Δρομείς με αυτόν τον τύπο του ποδιού ταξινομούνται ως "υπτιαστές-supinator." Η ενδιάμεση σόλα του παπουτσιού γενικά θα έχει ένα μόνο χρώμα από μαλακό αφρώδες υλικό, οξικό αιθυλένικο βινύλιο (EVA ethylene vinyl acetate), στην καμάρα και τη φτέρνα. Το υλικό αυτό (EVA) έχει ποικίλες ιδιότητες πυκνότητος για να παρέχει περισσότερη ή λιγότερη απορρόφηση στο παπούτσι.
 • Παπούτσια σταθερότητας – stability παρέχουν ελαφρά έως μέτρια σταθερότητα για άτομα με μειωμένη ποδική καμάρα . Σε αυτό του είδους οι δρομείς, που ταξινομούνται ως "πρηνιστές-pronator” πρέπει να διατηρηθεί η καμάρα τους ενώ τρέχουν. Τα παπούτσια σταθερότητας έχουν δύο με τρεις διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι υλικού πολυουρεθάνης στην καμάρα και ενδεχομένως στο τακούνι, το καθένα με διαφορετική πυκνότητα για να παράσχει μεγαλύτερη στήριξη ανάλογα με το επίπεδο πλατυποδίας του αθλητή. Το υλικό πολυουρεθάνης κάνει το παπούτσι να είναι βαρύτερο από ένα παπούτσι γίνεται μόνο με EVA .
 • Motion control παπούτσια σχεδιασμένα για τους δρομείς με πλατυποδία, και για εκείνους με μεγαλύτερο το σωματικό βάρος. Μπορεί να έχει έξτρα σταθεροποιητικό στοιχείο στην έσω επιφάνεια της πτέρνας για περισσότερο έλεγχο. Η εξωτερική σόλα του παπουτσιού είναι από Carbon Rubber ή φυσητό καουτσούκ, το οποίο γίνεται με έγχυση αέρα. Η σόλα κατασκευάζεται από ένα βαρύτερο υλικό, είναι κάπως άκαμπτη, και παρέχει μεγαλύτερη αντοχή στο παπούτσι. Οι Φουσκωτές λαστιχένιες σόλες είναι ευέλικτες και ελαφρύτερες παρέχοντας περισσότερη απορρόφηση παρά σταθερότητα.
 • Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν είστε υπτιαστής-supinator ή πρηνιστής-pronator δρομέας είναι κάποιος ειδικός να αξιολογήσει το πόδι σας. Για να καθορίσετε τον τύπο του ποδιού σας, δείτε το αποτύπωμα σας όταν βγείτε από την πισίνα ή το ντους. Εάν αφήσετε ένα ευρύ, επίπεδο αποτύπωμα έχετε ένα πόδι με πρηνισμό. Αν στο αποτύπωμα λείπει το εσωτερικό του ποδιού, όπου η καμάρα σας δεν αγγίζει το έδαφος, έχετε ένα πόδι σε υπτιασμό.

  Το φαινόμενο πρηνισμού / υπτιασμού μπορεί να μεγεθυνθεί κατά το τρέξιμο. Ένας επαγγελματίας μπορεί να εκτελέσει μια ανάλυση βάδισης για να προσδιορίσει οριστικά πώς λειτουργεί το πόδι σας, ενώ τρέχετε.

  Τα παπούτσια πρέπει να αντικαθίστανται σε τακτική βάση. Το EVA αρχίζει να δείχνει δομικές ζημιές μετά από 120 μίλια. Στα 500 μίλια, το παπούτσι έχει χάσει το 45% των αρχικών δυνατοτήτων απορρόφησης κραδασμών του. Ένας γενικός κανόνας είναι να πάρετε το νούμερο 75.000 και να το διαιρέστε με το βάρος σας για να καθορίσετε τον αριθμό των μιλίων που μπορείτε να εκτελέσετε, πριν να χρειαστείτε ένα νέο παπούτσι. Για παράδειγμα, εάν ζυγίζετε 150 κιλά, τα παπούτσια σας θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 500 μίλια.

  Barefoot παπούτσια για τρέξιμο

  Τρέξιμο χωρίς παπούτσια, ή «ξυπόλυτος» αυξάνεται σε δημοτικότητα. Ένας επαγγελματίας προπονητής μπορεί να σας πει αν αυτό το είδος της λειτουργίας είναι μια καλή επιλογή για εσάς, και αν ναι, να σας παρέχει συμβουλές και ασκήσεις για να σας βοηθήσει με ασφάλεια και σιγά-σιγά στη μετάβαση από το τρέξιμο με παπούτσια στο τρέξιμο χωρίς παπούτσια. Μπορείτε να αγοράσετε τα παπούτσια που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτή τη λειτουργία που δεν προσφέρουν καμία υποστήριξη ή μαξιλάρι, αλλά παρέχουν κάποια προστασία από αιχμηρά αντικείμενα και άβολες επιφάνειες.

  Cross Trainers

  Έχει σχεδιαστεί για να σας μεταφέρει από άθλημα σε άθλημα με ένα ζευγάρι. Αυτό το είδος του παπουτσιού δεν είναι κατάλληλο για κάποιον που σχεδιάζει να τρέχει περισσότερα από τέσσερα έως πέντε μίλια την ημέρα.

  Παπούτσι περπατήματος

  παρέχουν σταθερότητα μέσα από την καμάρα, καλή απορρόφηση των κραδασμών και ομαλό πέλμα. Αν έχετε αρθρίτιδα ή πόνο στην καμάρα του ποδιού σας, μπορείτε να επωφεληθείτε από ένα rocker sole που ενθαρρύνει μια ομαλή κύλιση του ποδιού καθώς περπατάτε.

  Court Shoe

  Eίναι σχεδιασμένα για μπάσκετ, τένις, βόλεϊ και είναι κατασκευασμένα από μαλακό δέρμα. Έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν σταθερότητα σε όλες τις κατευθύνσεις. Μπορούν να έχουν την παραδοσιακή χαμηλή περικοπή κάτω από τον αστράγαλο, ή να είναι υψηλής κοπής. Η υψηλότερη κοπή είναι συνήθως στα παπούτσια του μπάσκετ για να προσφέρουν αυξημένη σταθερότητα στον αστράγαλο κατά τη διάρκεια του άλματος και κατά την προσγείωση.

  Τάπες

  Πολλά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, λακρός, το αμερικάνικο ποδόσφαιρο και το μπέιζμπολ, απαιτούν από τον αθλητή να φορέσει ένα παπούτσι με τάπες. Παπούτσια με τάπες (που ονομάζεται επίσης «αιχμές» ή «καρφιά») έχουν πολλαπλές προεξοχές, είναι κατασκευασμένες από χάλυβα ή σκληρό πλαστικό που παρέχουν πρόσθετη πρόσφυση στο γρασίδι ή μαλακό χλοοτάπητα.

  Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι παπουτσιών με τάπες για διάφορα αθλήματα, γι ' αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν προπονητή ή επαγγελματία πριν από την αγορά. Τα παπούτσια αυτά έχουν την τάση να είναι στενά ώστε αν φοράτε πάτους ή σκοπεύετε τοποθέτηση επιπλέον εσωτερικής σόλας, μπορείτε να αγοράσετε ένα εμπορικό παπούτσι που είναι γνωστό ότι έχει μια ευρύτερη περικοπή.

  Τάπες ποδόσφαιρου. Συνήθως δεν έχουν τάπες μπροστά στα δάχτυλα και έτσι δεν υπάρχει πρόσκρουση στο έδαφος όταν ο παίκτης κλωτσάει την μπάλα. Οι τάπες που έχουν χαμηλότερο προφίλ έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν στο πόδι, έτσι ώστε ο παίκτης να αισθάνεται σαν το πόδι του ένα με την μπάλα. Τάπες ποδοσφαίρου μπορεί να φτιάχνονται από δέρμα καγκουρό ή διαφορετικούς τύπους μικροΐνες.

  Παπούτσια πεζοπορίας

  Ένα παπούτσι πεζοπορίας θα πρέπει να παρέχει σταθερότητα καθώς περπατάτε κατά μήκος ανώμαλων επιφανειών, καθώς και άνεση στην εσωτερική σόλα για να απορροφήσει τους κραδασμούς. Πρέπει επίσης να έχουν ένα καλό πέλμα για να κρατάει τα πόδια σας σταθερά στις επιφάνειες που θα συναντήσετε. Τα περισσότερα παπούτσια πεζοπορίας έχουν υψηλή κοπή, παρέχοντας επιπλέον σταθερότητα στον αστράγαλο.

  Άλλα Αθλητικά παπούτσια

  Υπάρχουν παπούτσια σχεδιασμένα για σχεδόν κάθε άθλημα, όπως το γκολφ, μπαλέτο, πατινάζ, χόκεϊ, ποδηλασία και σκι. Όπως πάντα, ένας επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει να αγοράσετε το παπούτσι που είναι καλύτερο για εσάς και το άθλημα που σας αρέσει.

  Τα ποδηλατικά παπούτσια με κάποιο μαξιλάρι κάτω από το μπροστινό μέρος του ποδιού, θα συμβάλουν στη μείωση της συμπίεσης ενώ εσείς επανειλημμένα πιέζετε το πόδι καθώς είναι συνδεδεμένο με ασφάλεια στο πεντάλ.

Χαρδαλούμπας Δημήτριος

Χαρδαλούμπας Δημήτριος

Τελευταία άρθρα από τον/την Χαρδαλούμπας Δημήτριος

Τελευταία Νέα

Χ. Καραβασίλη 14, Τ.Κ. 19005, Νέα Μάκρη Αττικής
Τηλ. Ιατρείου: 22940 999 94 , Κιν.: +30 6945 913 495