Blog
  • 14
  • Απρίλιος
    2015

Πίεση Ωλένιου Νεύρου στον Καρπό (Ulnar Tunnel Syndrome)

Γράφτηκε από τον  Χαρδαλούμπας Δημήτριος

Εμφανίζεται όταν το ωλένιο νεύρο συμπιέζεται στον καρπό , συγκεκριμένα στον πισσοειδοαγκιστρωτό σωλήνα (Guyon’s canal). Το ωλένιο νεύρο είναι ένα από τα τρία κύρια νεύρα που παρέχουν αίσθηση και λειτουργία με το χέρι. Ξεκινάει από το λαιμό σας προς τα κάτω στο χέρι σας, και μπορεί να συμπιεστεί σε διάφορα σημεία κατά μήκος του.

Όταν η πίεση στο νεύρο συμβαίνει στον καρπό, προκαλεί μούδιασμα και μυρμηκίαση στο μικρό δάκτυλο και κατά μήκος του εξωτερικού του παράμεσου. Επιπλέον, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει αδυναμία του χέριου να σχηματίσει γροθιά .

Αιτία

Η πιο κοινή αιτία του , είναι ένας μαλακός ιστός, συνήθως καλοήθης (μη καρκινική) κύστη που ονομάζεται γάγγλιο και που προέρχεται από την άρθρωση του καρπού.

Άλλες συχνές αιτίες είναι επαναλαμβανόμενα τραύματα ή χρόνια πίεση που εφαρμόζεται στην περιοχή του χεριού. Επαναλαμβανόμενο τραύμα μπορεί να προκύψει από τη χρήση ενός κομπρεσέρ. Χρόνια πίεσης μπορεί να συμβεί στο χέρι ενός ποδηλάτη που στηρίζεται στο τιμόνι.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εξελίσσονται σταδιακά. Αδυναμία και αυξανόμενο μούδιασμα, ιδιαίτερα στο μικρό δάκτυλο του χεριού είναι συνήθη συμπτώματα του συνδρόμου. Ο βαθμός της αδυναμίας και το μούδιασμα εξαρτάται από τη θέση του σημείου πίεσης. Ο πόνος μπορεί να είναι ή να μην είναι παρόν.

Καθώς το σύνδρομο εξελίσσεται, μπορεί να γίνει πιο δύσκολο να ανοίξετε τα βαζάκια, να κρατήστε τα αντικείμενα, ή να συντονίσετε τα δάχτυλα σας κατά τη διάρκεια της εργασίας όπως πληκτρολόγηση ή παίξιμο ενός μουσικού οργάνου.

Γιατρός Εξέταση

Ο γιατρός σας θα εξετάσει το χέρι σας ψάχνοντας για κοινά σημάδια του συνδρόμου, όπως ο μυϊκή ατροφία, μυϊκή αδυναμία και ξηρό δέρμα στα διαστήματα μεταξύ των δακτύλων. Ο γιατρός σας μπορεί να χτυπήσει το δάχτυλο του πάνω από το ωλένιο νεύρο για να προσδιορίσει αν αυτό προκαλεί ένα αίσθημα καύσου (Tinel sign).

Επειδή το ωλένιο νεύρο ταξιδεύει μέσα από ένα στενό τούνελ στον αγκώνα, ο γιατρός σας θα εξετάσει και τον αγκώνα, καθώς και η πίεση του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα στο χέρι.

Δοκιμές

Μια μελέτη αγωγής των νεύρων μπορεί να γίνει για να προσδιοριστεί αν το νεύρο λειτουργεί σωστά (ΗΜΓ). Μια αξονική τομογραφία (CT) ή μια εικόνα μαγνητικού συντονισμού (MRI) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιορίσει αν κάτι ασκεί πίεση στο νεύρο, όπως μια κύστη ή άλλη ανάπτυξη. Ακτίνες Χ μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να προσδιοριστεί εάν ένα θραύσμα ενός σπασμένου οστού ασκεί πίεση επί του νεύρου.

Συντηρητική θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από το τι προκαλεί πίεση στο νεύρο. Για παράδειγμα, εάν η πίεση που προκαλείται από τον τρόπο με τον οποίο ο καρπός είναι τοποθετημένος κατά την πληκτρολόγηση, μια αλλαγή στη θέση του καρπού ή η προσθήκη κάποιου προστατευτικού μπορεί να συστηθεί. Στην περίπτωση του έργατη κομπρεσέρ, ο ασθενής αυτός πρέπει να εξαλείψει τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις μεταβάλλοντας την τεχνική του, τη χρήση προστατευτικών ή την αλλαγή εργασίας. Ένας ποδηλάτης μπορεί να ανακουφίστει αλλάζοντας τη θέση του χέριου του στο τιμόνι ή / και με την προσθήκη προστατευτικού.

Σε πολλές περιπτώσεις, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφένη, μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Βραχυπρόθεσμη χρήση ενός νάρθηκα στον καρπό μπορεί να είναι χρήσιμη.

Χειρουργική Θεραπεία

Ένας έμπειρος χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει από το χέρι κύστεις, ουλώδη ιστό, ή άλλες αιτίες που προκαλούν συμπίεση στο ωλένιο νευρό.

Μόλις αφαιρεθεί το σημείο πίεσης, η αίσθηση θα επιστρέψει , το μούδιασμα και η φαγούρα θα μειωθεί. Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για το νεύρο για να αυξηθεί εκ νέου και να επουλωθεί πλήρως. Μετεγχειρητική αποκατάσταση και ασκήσεις θα πρέπει να συνταγογραφούναι από τον χειρουργό.

Χαρδαλούμπας Δημήτριος

Χαρδαλούμπας Δημήτριος

Τελευταία άρθρα από τον/την Χαρδαλούμπας Δημήτριος

Τελευταία Νέα

Χ. Καραβασίλη 14, Τ.Κ. 19005, Νέα Μάκρη Αττικής
Τηλ. Ιατρείου: 22940 999 94 , Κιν.: +30 6945 913 495