Ο Μηνίσκος

Ο ΜΗΝΙΣΚΟΣ

Ο Μηνίσκος

Επισκόπηση:

Διακρίνεται σε έσω και έξω μηνίσκο, έχουν σχήμα ημισελήνου, είναι ινοχόνδρινες δομές που αποτελούνται κυρίως από κολλαγόνου τύπου Ι. Μόνο το 20-30% του έσω και το 10-25% του έξω μηνίσκου αιματώνονται. Αυτές οι δομές εμβαθύνουν την αρθρική επιφάνεια, σταθεροποιούν, λιπαίνουν και θρέφουν την άρθρωση.

Ρήξη μηνίσκου:

Eίναι η πιο συχνή κάκωση στο γόνατο που χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση. Ο έσω μηνίσκος τραυματίζεται 3 φορές πιο συχνά από τον έξω. Εκφυλιστικές ρήξεις μπορεί να συμβούν και σε πιο μεγάλους ασθενείς.

Θεραπεία:

Σε περίπτωση απουσίας διαλείποντος οιδήματος, μπλοκαρίσματος του γόνατος, και ειδικά οι ρήξεις που είναι εκφυλιστικής αιτιολογίας, μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Σε νέους ασθενείς, με οξείες ρήξεις που προκαλούν μηχανικά προβλήματα στη λειτουργία του γόνατος και αυτές που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά, έχει ένδειξη η αρθροσκοπική αποκατάσταση. Αυτό γίνεται είτε με μερική μηνισκεκτομή είτε με αποκατάσταση του μηνίσκου.


Κύστεις μηνίσκου:

Συχνές στον έξω μηνίσκο, αντιμετωπίζονται με αρθροσκοπική μερική μηνισκεκτομή και αποσυμπίεση.

Δισκοειδής μηνίσκος: (popping knee syndrome)

Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν μηχανικά προβλήματα στη λειτουργία του γόνατος ή νιώθουν ένα «κλικ» με την έκταση του γόνατος. Η μαγνητική τομογραφία θα επιβεβαιώσει το ιστορικό και την κλινική εξέταση και μπορεί να δείξει και ρήξεις στον μηνίσκο. Η θεραπεία είναι ανάλογη του προβλήματος.

Τελευταία Νέα

Χ. Καραβασίλη 14, Τ.Κ. 19005, Νέα Μάκρη Αττικής
Τηλ. Ιατρείου: 22940 999 94 , Κιν.: +30 6945 913 495