Aυχεναλγία

ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΜΟΙΡΑ - ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ

Αυχεναλγία 1

Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα, ειδικά στο ανθρώπινο σώμα. Δεκαετίες κάμψης, ανύψωσης, περιστροφής και συστροφής μπορεί να έχουν επίδραση στον αυχένα σας. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, δεν αποτελεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων θα βιώσουν πόνο στον αυχένα σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Μια εκφυλιστική διαδικασία μπορεί να προκαλέσει πόνο που επεκτείνετε στα χέρια, καθώς μούδιασμα και αδυναμία στους ώμους σας, και στα χέρια. Αυτή η δυσφορία και απώλεια της κινητικότητας μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καριέρα σας, την οικογένεια και την ποιότητα ζωής.

Αυχεναλγία 2

Μεσοσπονδύλιοι δίσκοι : Το Φυσικό Αμορτισέρ σας

Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης στο λαιμό σας αποτελείται από επτά οστά που ονομάζονται σπόνδυλοι, τα οποία χωρίζονται από δίσκους γεμάτους με μια προστατευτική παχύρρευστη ουσία. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι σταθεροποιούν το λαιμό σας και σας επιτρέπουν να γυρίζετε ομαλά από τη μία πλευρά στην άλλη και να λυγίζετε τον λαιμό προς τα εμπρός προς τα πίσω. Οι δίσκοι επιτρέπουν στο σώμα μας να κινηθεί με τον τρόπο που θέλουμε. Παρέχουν επίσης ένα «μαξιλάρι» για το σώμα των σπονδύλων που ενεργεί ως «αμορτισέρ».

Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα φυσικά αμορτισέρ αρχίζουν να εκφυλίζονται. Ο χώρος μεταξύ των σπονδύλων στενεύει και οι ρίζες των νεύρων ερεθίζονται. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως εκφυλιστική ασθένεια των αυχενικών δίσκων. Η έρευνα διαπιστώνει ότι περίπου το 25 % των ατόμων χωρίς συμπτώματα κάτω των 40 ετών, και το 60 % άνω των 40 ετών έχουν κάποιο βαθμό από εκφύλιση των δίσκων. Όπως η εκφύλιση των δίσκων εξελίσσεται, ο λαιμός γίνεται λιγότερο ευέλικτος, και μπορεί να αισθανθείτε πόνο στον αυχένα και δυσκαμψία, ειδικά προς το τέλος της ημέρας.

Όταν ο δίσκος σπάει ή προβάλει προς τα πίσω, ασκείται πίεση στο νωτιαίο μυελό ή στις ρίζες των νεύρων, που είναι γνώστη ως κήλη δίσκου ή « δισκοπάθεια ». Μολονότι η εξέλιξη της νόσου του δίσκου είναι γενικά μια αργή διαδικασία, μια κήλη δίσκου μερικές φορές μπορεί να συμβεί γρήγορα μετά από έναν τραυματισμό στο λαιμό.

Αυχεναλγία 3

Τα πιο κοινά και εμφανή συμπτώματα της εκφύλισης των δίσκων είναι ο πόνος και η δυσκαμψία του αυχένα. Όταν πιέζονται ένα ή περισσότερα από τα πολλά νεύρα που τρέχουν μέσω του νωτιαίου μυελού, μπορεί επίσης να αναπτυχτεί πόνος, μούδιασμα, ή αδυναμία που εκτείνονται κάτω από τον ώμο, στο βραχίονα, και στο χέρι.

Για τη διάγνωση της νόσου, ο γιατρός σας θα λάβει για πρώτη φορά ένα ιατρικό ιστορικό για να μάθει πότε τα συμπτώματα σας ξεκίνησαν, πόσο σοβαρά είναι, και τι μπορεί να τα βελτιώσει ή να τα επιδεινώσει. Επίσης θα γίνει μια νευρολογική εξέταση για να δοκιμαστεί η δύναμη σας, τα αντανακλαστικά σας και η αίσθηση στο χέρι σας και εάν αυτά επηρεάζονται.

Οι εξετάσεις απεικόνισης, όπως οι ακτίνες Χ, μαγνητική τομογραφία ( MRI ) και η αξονική τομογραφία ( CT) μπορεί να βοηθήσουν το γιατρό σας να απεικονίσει το νωτιαίο μυελό σας για να εντοπίσει την πηγή του πόνου. Ακόμα και αν έχετε εκφυλιστική ασθένεια δίσκων ή δισκοπάθεια, οι πιθανότητες είναι καλές και θα είστε σε θέση να την αντιμετωπίσετε χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Αυχεναλγία 4

Η πρώτη γραμμή σε θεραπεία για την αυχενική δισκοπάθεια είναι παυσίπονα φάρμακα για τον πόνο και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει στεροειδή ή ναρκωτικά παυσίπονα, αν τα πρώτα φάρμακα δεν βοηθήσουν.

Η φυσικοθεραπεία είναι μια άλλη επιλογή θεραπείας για την αυχενική δισκοπάθεια. Ο θεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει την έλξη του αυχένα, ή απαλά να κινητοποιήσει τους μυς και τις αρθρώσεις σας και να μειώσει τον πόνο και την ακαμψία σας. Ο φυσιοθεραπευτής μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αυξήσετε το εύρος της κίνησης σας και να σας δείξει ασκήσεις και σωστές στάσεις του σώματος που συμβάλουν στη βελτίωση του πόνου του αυχένα σας.

Αυχεναλγία 5

Πόνος στον αυχένα θα πρέπει να βελτιωθεί με αυτές τις συντηρητικές θεραπείες. Αν έχετε σημαντικό μούδιασμα ή αδυναμία, επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως. Εσείς και ο γιατρός σας θα πρέπει να εξετάσετε το επόμενο βήμα στη θεραπεία σας. Η χειρουργική επέμβαση είναι μια θεραπευτική επιλογή και η απόφαση αν θα πρέπει να γίνει είναι συχνά μια υποκειμενική διαδικασία.

Η κύρια χειρουργική επέμβαση για την εκφυλιστική ασθένεια δίσκων ονομάζεται δισκεκτομή. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο χειρουργός αφαιρεί τον εκφυλισμένο δίσκο.

Κράτησε τον αυχένα σας υγιή: φάτε μια ισορροπημένη διατροφή και να ασκηθείτε τακτικά. Μην καπνίζετε, διότι, εκτός από τις άλλες επιπτώσεις στην υγεία σας, το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την αυχενική δισκοπάθεια. Επίσης, προσέξτε τη στάση σας, πάντα να έχετε το κεφάλι σας ίσια και την πλάτη σας να υποστηρίζεται καλά.

Τελευταία Νέα

Χ. Καραβασίλη 14, Τ.Κ. 19005, Νέα Μάκρη Αττικής
Τηλ. Ιατρείου: 22940 999 94 , Κιν.: +30 6945 913 495