Οσφυαλγία

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

Τι είναι οσφυαλγία;

Ο πόνος στην μέση μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε κάτω από τα πλευρά και πάνω από τα πόδια. Η μέση αποτελεί τη σύνδεση μεταξύ του άνω και κάτω μέρος του σώματος, και φέρει τα περισσότερα από τα βάρη του σώματος. Στην πραγματικότητα, σχεδόν ο καθένας είχε ή θα έχει χαμηλό πόνο στην μέση κάποια στιγμή.

Τι προκαλεί την οσφυαλγία;

 Οσφυαλγία 1

Αιτίες της οσφυαλγίας περιλαμβάνουν:

 • Υπερκόπωση, θλάση των μυών γύρω από την μέση ή τραυματισμό
 • Γήρανση
 • Κήλη δίσκου
 • Αρθρίτιδα
 • Κατάγματα συμπίεσης.
 • Ασθένεια
 • Ένα πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη που έχετε από παιδί.

Συχνά οι γιατροί δεν ξέρουν πραγματικά τι προκαλεί την οσφυαλγία. επίσης είναι πιθανό να γίνει χρόνιο, εάν είστε κάτω από πίεση ή κατάθλιψη.

 Οσφυαλγία 1

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ανάλογα με την αιτία, η οσφυαλγία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα. Ο πόνος μπορεί να είναι απροσδιόριστος ή οξύς. Μπορεί να είναι σε μια μικρή περιοχή ή σε μια ευρεία περιοχή. Μπορεί να έχετε και μυϊκούς σπασμούς.

Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν και συμπτώματα στο πόδι: όπως πόνος, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα που συχνά εκτείνονται και κάτω από το γόνατο.

Ένα σπάνιο αλλά σοβαρό πρόβλημα που ονομάζεται σύνδρομο ιππουρίδας μπορεί να συμβεί εάν πιέζονται τα νεύρα στο τέλος του νωτιαίου μυελού. Αναζητήστε τότε θεραπεία έκτακτης ανάγκης, αν έχετε αδυναμία ή μούδιασμα στα δύο πόδια ή αν έχετε χάσει τον έλεγχο της κύστης ή του εντέρου.

Συνήθως η οσφυαλγία είναι μικρής διάρκειας ( οξεία) και θα φύγει σε λίγες εβδομάδες. Είναι πιθανό όμως να γίνει χρονιά, αν έχετε κατάθλιψη ή είστε κάτω από πίεση.

 Οσφυαλγία 3

Διάγνωση;

Ο γιατρός θα κάνει ερωτήσεις για το παρελθόν της υγείας, τα συμπτώματά σας, τις δραστηριότητες και θα κάνει επίσης μια φυσική εξέταση. Οι απαντήσεις σας και η εξέταση μπορεί να βοηθήσουν τον γιατρό να αποκλείσει μια σοβαρή αιτία για τον πόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γιατροί είναι σε θέση να συστήσουν θεραπεία μετά την πρώτη εξέταση.

Ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία συνήθως δεν βοηθούν.

Αλλά εάν έχετε ένα πρόβλημα που έχει διαρκέσει περισσότερο από 4 εβδομάδες, ή αν ο γιατρός σας πιστεύει ότι μπορεί να έχετε κάτι περισσότερο από μυϊκούς πόνους, ίσως ήρθε η ώρα για μία από αυτές τις εξετάσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται;

 Οσφυαλγία 4

Η οσφυαλγία θα βελτιωθεί με τις βασικές πρώτες βοήθειες, η οποία περιλαμβάνουν ανάπαυση για μια ημέρα ή δύο, έγερση από το κρεβάτι και δραστηριοποίηση το συντομότερο δυνατό και παυσίπονα όταν αυτό απαιτείται. Το περπάτημα είναι η πιο απλή και ίσως η καλύτερη άσκηση για το κάτω μέρος της πλάτης. Βοηθά στην κίνηση του αίματος και βοηθά τους μυς σας να παραμείνουν ισχυροί.

Ένας γιατρός ή ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να συστήσει πιο συγκεκριμένες ασκήσεις για να βοηθήσει τους ραχιαίους μυς σας να δυναμώσουν. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν μία σειρά από απλές ασκήσεις. Η ενίσχυση των μυών του κορμού σας μπορεί να βελτιώσει τη στάση σας, να διατηρεί το σώμα σας σε καλή ισορροπία, και να μειώσει την πιθανότητα τραυματισμού.

Αν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά ή τα έχετε ακόμα μετά από 2 εβδομάδες, δείτε το γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστούν ισχυρότερα φάρμακα για τον πόνο, ή μπορεί να ωφεληθείτε από τη φυσικοθεραπεία.

Έχοντας συνεχή ( χρόνιο ) πόνο στην πλάτη μπορεί να σας προκαλέσει κατάθλιψη. Με τη σειρά της, η κατάθλιψη μπορεί να έχει συνέπειες στο επίπεδο του πόνου ακόμα και αν η μέση σας είναι καλύτερα. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη και χρόνιο πόνο συχνά επωφελούνται από την παροχή συμβουλών και την ιατρική. Ειδική παροχή συμβουλών μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος και να εκπαιδευτείτε στον έλεγχο του πόνου. Αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν.

 Οσφυαλγία 5

 Οσφυαλγία 5

Πως μπορείτε να προφυλαχθείτε από την υποτροπή;

Αφού είχατε μια φορά οσφυαλγία, είναι πιθανό να έχετε και πάλι. Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθηθείτε στην πρόληψη.

 • Διατηρείτε καλή στάση του σώματος, όταν κάθεστε, σηκώνεστε και περπατάτε.
 • Ασκηθείτε ήπια. Περπατήστε, κολυμπήστε, ή οδηγήστε ένα στατικό ποδήλατο. Κάντε καλές διατακτικές ασκήσεις πρώτου ξεκινήσετε.
 • Φοράτε παπούτσια με χαμηλά τακούνια
 • Κοιμηθείτε στο πλάι. Ένα μεσαίο σκληρό στρώμα μπορεί να θέσει λιγότερο βάρος στην πλάτη σας.
 • Προσέξτε το βάρος σας. Όντας πολύ βαρύς, ειδικά γύρω από τη μέση σας, προσθέτει επιπλέον πίεση στην μέση σας.
 • Μην προσπαθείτε να σηκώσετε πράγματα που είναι πάρα πολύ βαρεία για σας. Όταν θα πρέπει, μάθετε τον σωστό τρόπο. Η μέση σε ευθεία γραμμή και τα γόνατα λυγισμένα

Εάν κάθεστε ή έχετε ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα στην εργασία:

 • Δώστε προσοχή στην στάση του σώματός σας. Καθίστε ή σηκωθείτε ίσια, με τους ώμους σας προς τα πίσω.
 • Βεβαιωθείτε ότι καρέκλα σας έχει καλή υποστήριξη πίσω.
 • Κάντε τακτικά διαλείμματα για να περπατήσετε γύρω-γύρω.

Εάν η εργασία σας περιλαμβάνει πολλές κάμψεις του σώματος και άρση βαρών:

 • Συζητήστε με το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της εργασίας σας για να δείτε αν υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας.
 • Μην Εξαρτάστε από μια « ζώνη " για να προστατεύσετε την μέση σας. Μελέτες δεν έχουν δείξει ότι αυτές ζώνες είναι αποτελεσματικές. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να σας υπενθυμίζουν ποια είναι η σωστή στάση του σώματος

Τελευταία Νέα

Χ. Καραβασίλη 14, Τ.Κ. 19005, Νέα Μάκρη Αττικής
Τηλ. Ιατρείου: 22940 999 94 , Κιν.: +30 6945 913 495