Blog
  • 16
  • Οκτώβριος
    2019

Πόνος στον ώμο

Γράφτηκε από τον  Χαρδαλούμπας Δημήτριος

Ο ώμος έχει μεγάλο εύρος κίνησης. Όταν κάτι δε πάει καλά με τον ώμο σας, περιορίζονται οι ελεύθερες κινήσεις και προκαλείται πόνος και δυσφορία.


Ο ώμος είναι μια άρθρωση που αποτελείται από 3 κύρια οστά: το βραχιόνιο (μακρύ οστό), την κλείδα και την ωμοπλάτη. Αυτά τα οστά είναι καλυμμένα με ένα στρώμα χόνδρου. Υπάρχουν 2 κύριες αρθρώσεις : η ακωμιοκλειδική και η γληνοβραχιόνιος. Αυτή η άρθρωση είναι γνωστή και ως η άρθρωση του ώμου.

Ο ώμος είναι η άρθρωση με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης του ανθρώπινου σώματος. Ο ώμος κινείται προς τα εμπρός, πίσω , έχει κυκλική κίνηση και μπορεί να ανεβεί προς τα επάνω και μακριά από το σώμα.

Οι κινήσεις αυτές οφείλονται σε τέσσερεις τένοντες που αποκαλούνται στροφικό πέταλο. Οι τένοντες είναι ιστοί που ενώνουν τους μυς με τα οστά. Είναι δύσκολο και επώδυνο να σηκώσετε το χέρι σας πάνω από το κεφάλι σας, όταν οι τένοντες αυτοί είναι ερεθισμένοι ή πρησμένοι.
Μπορεί να τραυματίσετε τον ώμο σας παίζοντας αθλήματα, κάνοντας χειρωνακτική εργασία ή ακόμα από επαναλαμβανόμενες μικροκινήσεις.

Τα προβλήματα με τον ώμο γίνονται πιο συχνά όσο περνάει η ηλικία. Είναι ιδιαίτερα συχνά σε ασθενείς άνω των 60. Αυτό οφείλεται κυρίως διότι οι ιστοί που περιβάλλουν τον ώμο φθείρονται με τα χρόνια.
Στις πιο πολλές περιπτώσεις , μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους πόνους του ώμου στο σπίτι, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που χρειάζονται φυσικοθεραπείες, φάρμακα και ίσως χειρουργικές επεμβάσεις.

 

 

Τι προκαλεί πόνο στον ώμο;


shoulder 7 pain3

Ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων μπορεί να συμβάλει ώστε να εμφανιστεί ωμαλγία. Η τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου είναι η πιο συχνή αιτία. Αυτή η πάθηση χαρακτηρίζεται από ερεθισμένους τένοντες. Μια άλλη συχνή αιτία είναι το σύνδρομο υποκρωμιακής προστριβής, όπου οι μύες του στροφικού πετάλου συμπιέζονται και τρίβονται κάτω από το ακρώμιο.

Μερικές φορές ο πόνος στον ώμο είναι αποτέλεσμα τραυματισμού σε μια άλλη περιοχή , όπως ο αυχένας. Αυτός ο πόνος είναι αντανακλαστικός. Αυτός όμως ο πόνος δεν χειροτερεύει όταν το χέρι κινείται.

Άλλες αιτίες πόνου είναι η οστεοαρθρίτιδα του ώμου και οι ρήξεις των μυών του στροφικού πετάλου.

Τέλος το εξάρθρημα ή κάταγμα του ώμου συνεπεία τραυματισμού, και ο παγωμένος ώμος (μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία και πόνο) είναι δύο ακόμα αιτίες πόνου στον ώμο.

 

 

Διάγνωση:
Ο ιατρός σας θα αναζητήσει την αιτία με βάση το ιστορικό σας και την κλινική εξέταση. Θα ψάξει για ευαισθησία και οίδημα, θα εξετάσει το εύρος κίνησης του ώμου ενώ απεικονίστηκες εξετάσεις όπως η ακτινογραφία και η Μαγνητική Τομογραφία θα βοηθήσουν στη διάγνωση.
Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δώσετε όταν ένας πόνος, ειδικά στον αριστερό ωμό ξεκινήσει τελείως ξαφνικά, χωρίς προηγούμενο τραυματισμό. Τότε θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια , διότι μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής. Άλλα ευρήματα ενός καρδιακού επεισοδίου είναι δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, σφίξιμο στο στήθος, υπερβολική εφίδρωση και πόνος στον αυχένα και στο σαγόνι.

 

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα της πάθησης

Κάποιες ήπιες αιτίες μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με παγοθεραπεία για 15 με 20 λεπτά, 3 ή 4 φορές την ημέρα και για αρκετές ημέρες.

ice pack on shoulder

 

Επίσης η ανάπαυση του μέλους για αρκετές ημέρες και αποφυγή κινήσεων που προκαλούν πόνο μπορεί να βοηθήσει.
Παράλληλα , καλό είναι να αποφεύγονται οι κινήσεις που φέρνουν το χέρι πάνω από το κεφάλι (overhead work or activities)

Shoulder Injury Prevention Image 03

Ο ιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει αντιφλεγμονώδη χάπια ή να κάνει ενέσεις κορτικοστεροειδών στο σημείο του πόνου.


Τέλος η χειρουργική αποκατάσταση της βλάβης είναι ακόμα μια επιλογή στις χρόνιες νόσους.

 

 

Πρόληψη
Απλές ασκήσεις ώμου που περιλαμβάνουν διατάσεις και ενδυνάμωση μπορεί να βοηθήσουν. Ένας φυσικοθεραπευτής ή γυμναστής μπορεί να σας εκπαιδεύσει έτσι ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες υποτροπής

Χαρδαλούμπας Δημήτριος

Χαρδαλούμπας Δημήτριος

Τελευταία Νέα

Χ. Καραβασίλη 14, Τ.Κ. 19005, Νέα Μάκρη Αττικής
Τηλ. Ιατρείου: 22940 999 94 , Κιν.: +30 6945 913 495